Vsi prispevki, ki jih je objavil/a Bojan Božič

O Bojan Božič

Bojan Božič. Vodja svetniške skupine Neodvisne liste Naša Lavrica, odstavljen podžupan, predsednik komisije za družbene dejavnosti, član komisije za gospodarstvo...

Z rebalansom izgubljena sredstva za nakup igrišča za športno igrišče

V minulem tednu sem prejel nekaj vprašanj, zakaj nisem podprl amandmaja Iztoka Petriča, s katerim je nasprotoval odvzemu sredstev za nakup zemljišča za za športno igrišče na Lavrici,  ki ga je natančno opisal v svojem blogu. Odgovor je preprost. Ker nisem bil prisoten na seji, saj sem bil ta dan na manjšem operativnem posegu v Kirurškem senatoriju. Sem bil pa na stalni SMS zvezi tako z Iztokom kot Natašo in bil v realnem času obveščen o vsem dogajanju. Pogrešal sem prenos seje v živo, kjer bi si sejo lahko ogledal v na telefonu kot to lahko počno v nekaterih pravih občinah, čeprav se zavedam, da je to za občino, ki se panično boji, da bi “konstruktivne razprave”  sej občinskega sveta ušle v javnost, prava utopija.

V naši listi se pred vsako sejo uskladimo, še posebej pri sprejemanju proračuna in raznih amandmajih. In tako je bilo tudi tokrat. Iztokov amandma je bil v listi v celoti podprt, kar pa je samo po sebi razumljivo, saj je šlo za krajevni projekt. Se mi pa je, že pred samim sprejemanjem zadnjega, dveletnega Proračuna porodilo vprašanje, zakaj župan sploh namenja ta sredstva za izgradno igrišča, če je že vsem jasno, da tega dejansko ne namerava storiti. Odgovor lahko najdemo v eni od mnogih publikacij poslanca in podpredsednika NSi Mateja Tonina, ki  županova “kupovanja” svetnikov pri sprejemanju proračunov opisuje takole:

Župan mora v fazi priprave osnutka proračuna locirati projekte v predelih občine, ki so pomembni za večino občinskih svetnikov in financiranje teh projektov uvrstiti v osnutek proračuna. Občinski svetniki večinoma, v želji po zavarovanju proračunskega financiranja »njihovega« projekta, skoraj vedno podprejo celoten proračun. Izkušeni župani znajo pri pripravi proračuna omenjeni refleks občinskih svetnikov v veliki meri izkoristiti na način, da v osnutek proračuna uvrstijo nekaj manjših in finančno nezahtevnih lokalnih projektov, s čimer si zagotovijo večinsko podporo proračunu, nato pa v preostanek proračuna dodajo še »svoje« obsežne in finančno zajetnejše projekte.

Kako resnično in primerljivo z našo občino. Zemljo za igrišče za Lavrico, hišo za krajanke in krajane Smrjen,  križišče za Gradišče, spomenik za dr. Jurkoviča, nekaj evrov za Pijavo Gorico, vse ostalo pa…. po prehitevalnem pasu, mimo občinskega sveta in v največji tajnosti, za “največje občinske projekte”. Če pa se kdo od svetnic ali svetnikov le spozabi in o tem kaj vpraša, pa naleti na popolno ignoranco in molk organa, kot sem to doživel sam, s postavitvijo šestih svetniških vprašanj županu, ki bodo nedvomno  dvignili še veliko prahu. O tem pa kdaj drugič.

www.bojanbozic.wordpress.com

 

PO LETU MOLKA

Po dobrem letu premora, sem se odločil, da se zopet oglasim na svojem blogu. Razlogov je več. V tem času se je marsikaj spremenilo in to je zagotovo najboljši način, da o tem kaj izve tudi širša, zainteresirana javnost. Mnogi “občinski funkcionarji” so svoje spletne strani že takoj po volitvah zaprli, jaz pa imam svoje spletne aplikacije, tako oba bloga kot facebook in twitter strani ohranjene. Zame niso le predvolilno orodje, temveč izraz stanja in delovanja v občini čez celotno moje obdobje. Napak se ne sramujem temveč jih odpravljam in na njih kot opozicijski svetnik tudi opozarjam. In tega opozarjanja bo, glede na sedanje stanje, veliko.

Mnoge od vas zanimajo podrobnosti okoli županove odločitve, da me razreši z mesta podžupana. Sama razrešitev pravzaprav niti ni tako pomembna kot razlogi zanjo. Sam sem ob tej županovi potezi občutil zgolj olajšanje, saj nikakor ne morem sodelovati in delati z nekom, ki ljudi razvršča le v dve skupini: na sredstva in sovražnike. Razlogi, pa bodo predmet pisanja v novih postih tega bloga.

Na večkrat zastavljeno vprašanje, zakaj sem potem podprl župana v drugem krogu lokalnih volitev pa je odgovor preprost. Ne moreš vedeti kako globoka je luža dokler ne stopiš vanjo.

Mnogo povezav na mojih starejših postih v arhivu ne deluje predvsem zato, ker so nekatere spletne strani prenehale z delovanjem ali so se posodobile.

bojanbozic.wordpress.com