Odtujitev označevalnih tabel na Čemšeniški grajski pohodni poti

 Pred približno pol leta, se je naša občina kot ena prvih v Sloveniji vključila v označevanje svojih turističnih, kulturno zgodovinskih in rekreativnih poti. Ob veliki pomoči društev in mnogih posameznikov nam je uspelo označiti Svarunovo, Pijavško barjansko in Čemšeniško grajsko pot. O poteh so bile izdane publikacije in prav vse so bile že v samem začetku dobro obiskane.

Črni madež  pa je na vso to veliko občinsko pridobitev in zagnanost posameznikov pustil neljubi dogodek, ki se je na delu Čemšeniške grajske poti zgodil že drugič v dveh mesecih.

Neznani storilec oziroma storilci so vse od kamnoloma na Orlah pa do vrha Molnika odstranili in odtujili večino usmerjevalnih označb, ki so bile nameščene na drevesa. Prvič so bile označbe protipravno odstranjene le nekaj dni pred uradnim odprtjem poti. Pred dnevi pa  so bile te označevalne table ponovno odtujene na popolnoma istem delu poti, kar pa samo dokazuje, da po vsej verjetnosti ne gre za klasični vandalizem. Izdelovalec teh usmerjevalnih in poučnih označb nam je zatrdil, da je naš pojav edinstven v Sloveniji, saj do sedaj na nobeni od mnogih opremljenih poti po skoraj vseh slovenskih občinah ni izginila niti ena sama označba. Samo na Levstikovi poti od Litije do Čateža je bilo postavljenih kar 350 takšnih tabel in so kljub temu, da se je zadnjega pohoda udeležilo kar 2500 pohodnikov še danes prav vse na svojem mestu.

Seveda bomo, tako kot prvič pri pristojnemu organu podali prijavo proti neznanemu storilcu. Resno premišljujemo tudi o namestitvi solarne IR kamere.  Nedvomno pa bomo označevalne table ponovno namestili in omogočili vse številčnejšim obiskovalcem poti, da bolje spoznajo zanimiv del naše občine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja