Utrinki s predavanja o triletnem življenju, poučevanju otrok in vodenju projektov v vzhodni Afriki

 

V dvorani na Lavrici smo bili deležni vrhunskega potopisnega predavanja Jane Dular, ki nas je na svojevrsten način popeljala na drugi, nam neznani kontinent.

Čeprav je bil namen predavanja predvsem humanitarni, nam je razloge zanj Jana povsem nevsiljivo predstavila z lastnimi, praktičnimi primeri. V uri in pol dolgi predstavitvi nam je s pomočjo fotografij in kratkih filmov doživeto in brez stereotipov predstavila svoje delo v vzhodni Afriki.

Podrobno je opisala, kako je v Tanzaniji pomagala pri izgradnji šole za masajske otroke. Opisala nam je, kako je v Ugandi z nakupom sto kokoši in izgradnjo kokošnjakov v petih vaseh pomagala pigmejskemu plemenu Batwa, da so z jajcem dnevno otroci zadostili potrebe po beljakovinah, starejši pa so se naučili, kako lahko z delom in prodajo celo kaj zaslužiš. Gradila je hiše iz bambusa, učila otroke plavati in z domačini posadila tono in pol krompirja in fižola ter jih tako naučila samooskrbe. Opisala nam je, kako je vodila izobraževalni program v organizaciji Edrisa in kako je renovirala center za otroke s posebnimi primeri. Ta projekt je še posebej občutljiv, saj so takšni otroci v ugandski družbi dojeti kot »hudičevo seme«. Starši namreč verjamejo, do so bili otroci prekleti zaradi njihovih preteklih grehov, zato so otroci skriti očem javnosti, zavrženi, čustveno zanemarjeni in fizično zlorabljeni. V Tanzaniji je delala v sirotišnici kot skrbnica in učiteljica. Ustanovila je malawijsko organizacijo ELA in postala njena predsednica, v zadnjem času pa organizira sponzorstvo s šolskimi pripomočki za 342 otrok malawijske šole SEKA in njihovo vsakodnevno prehranjevanje. Samo evro na mesec je znesek, za katerega je otrok deležen               malice cel mesec. Seveda ko stvar pomnožiš s številom otrok in dvanajstimi meseci v letu, je ta znesek precej višji. Jana je to zanimivo predavanje končala s prošnjo po pomoči in zainteresirane povabila naj se ji kot prostovoljci pridružijo v Afriki.

Več o predstavljenih projektih si lahko ogledate na www.drustvoela.wordpress.com, video posnetek predavanja pa na www.lavrica.eu. Če želite podpreti omenjene projekte, lahko po storite na TR SI 56 0203 8009 0249 043 SKLIC 00_99 (Društvo Ela, Ob Savi 38; Ljubljana). V našem združenju bomo zagotovo še pomagali z organizacijo kakšne prireditve v ta namen.

Zahvala še Katji Dular, ki je poskrbela, da se je njena sestra Jana predstavila v našem kraju, g. Sebancu in g. Kerinu za ozvočenje in vsem navzočim, ki ste do zadnjega kotička napolnili dvorano na Lavrici in dokazali, da nam ni vseeno za pomoči potrebne soljudi.                                                                                          

 

Interesno združenje Naša Lavrica
Bojan Božič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja