Velikonočna razstava s kulturnim programom in predstavitvijo zgibanke
»Izbor jedi in običajev ob veliki noči na Lavrici in Orlah«


Popoldne, 24.3.2013, na cvetno a s snegom pobeljeno nedeljo, smo v okviru Interesnega združenja Naša Lavrica –Turistično dramske sekcije pripravili velikonočno razstavo, ki ji je sledil kulturni program. Rdeča nit je bila predstavitev zgibanke izbora receptov jedi in običajev ob veliki noči na območju Lavrice in Orel. Namen, ki smo ga želeli doseči je bil povezovanje ljudi na lokalnem nivoju ter popis in s tem ohranitev dediščine, na tem območju značilnih starih jedi in običajev ob praznovanju velike noči. K sodelovanju smo povabili krajanke in krajane Lavrice in Orel. Priznati moramo, da so bili prvi koraki k projektu nekoliko strmi, vendar pa smo kljub temu uspeli pritegniti večje število krajank in krajanov ter društev k sodelovanju.

Seveda so največ zanimanja odraslih pritegnile predstavitve jedi ob veliki noči, za otroke pa so bile zanimive delavnice izdelovanja voščilnic in barvanja jajc.

Za peko peciva je poskrbelo Društvo upokojencev Lavrica, nekatere članice so prispevale tudi pirhe in ročna dela. Ga. Silva Narobe se je predstavila s svojimi velikonočnimi voščilnicami. Ga. Vojka Krašovec je skuhala žolco. Ga. Lidija Podkrižnik je razstavila kvačkane pirhe in kvačkane metuljčke . Potice z najrazličnejšimi nadevi, pletenice, osje gnezdo in druge dobrote, ki so jih po zaključku programa obiskovalci s slastjo pospravili, so pekle: ga. Božič Vida, ga. Rogič Marija, ga. Marjana Ujlaki, ga. Marica Zupan in ga. Danica Škufca .Kruh pečen v krušni peči je prispeval g. Hren in velikonočni pogrinjek pa je pripravila Mojca Memon. Razstavljeni so bili glineni modeli za peko potice, stari 80 in 100 let. Ga. Zdenka Gačnik in ga. Zorka Lapajne pa sta naredili lepe pirhe, pobarvane s čebulo, okrašene z rastlinskimi ornamenti, kot so jih delali nekoč. Ročna dela, bogatih ročno vezenih prtov so razstavile: ga. Zmaga Sebanec, ga. Marica Zupan, ga. Zorka Lapajne in ga.Danica Škufca.
Ker se z veliko nočjo konča obdobje posta, smo na mizah videli tudi nekaj mesnih dobrot: šunke, polnjenega želodca in klobas.
Ga. Pucihar Slavka z Orel je razstavila svoji butarici okrašeni z barvnimi oblanci, ga. Alojzija Ceglar iz Velikega Gabra pa je razstavila butarico iz samega zelenja, kot so jih delali nekoč, ga. Danica Škufca iz Lavrice je razstavila butarico iz zelenja, ki jo naredi sama in je nekoliko sodobnejša.
Na razstavi so se s svojimi izdelki predstavili tudi: Osnovna šola Škofljica- podaljšano bivanje, vrtec Lavrica, ga. Simona Mulej Jovanovič s.p. z aranžmaji rož iz krep papirja, Cvetličarna Marjetica iz Škofljice s svežim cvetličnim aranžmajem. Na prireditvi je bilo pokrbljeno tudi za najmlajše, organizirane so bile namreč tudi velikonočne delavnice. Otroci so barvali pirhe in izdelovali velikonočne voščilnice.

Razstavo in prireditev si je ogledal tudi župan občine Škofljica g.Ivan Jordan, za kar smo bili počaščeni in se mu zahvaljujemo. Njegov obisk je za nas pomenil spoštovanje našega dela.

V kulturnem programu so sodelovali: Glasbena šola Grosuplje – Trobilni kvintet Stiška trobla z mentorjem g.Robertom Petričem, kitarski točki mentorica ga.Barbara Škrjanc.
Slavnostni govornik na prireditvi je bil podpredsednik Interesnega združenja Naša Lavrica mag. Iztok Petrič. Pomladni pesmi Dragotina Ketteja Deček in cvet ter Frana Levstika Pomladnji sprehod sta recitirali Nives in Špela Memon. Uradni program je zaključila Stiška trobla.
Po uradnem programu je sledilo druženje obiskovalcev in nastopajočih z dobrotami z razstave, za kulinarično presenečenje pa je poskrbela ga.Zmaga Sebanec. Sladokusci so poskrbeli, da na mizah ni ostalo nič, kar pomeni da dobrote niso bile samo paša za oči.

Pri ustvarjanju zgibanke so sodelovali:
Recepti in običaji:

ga. Pucihar Slavka (Orle), ga. Marica Zupan (Lavrica), ga. Zorka Lapajne (Lavrica), ga. Silva Narobe (Lavrica), ga. Matuš Vincencija(Lavrica). Idejna zasnova in priprava gradiva ter fotografij ga. Mojca Memon, sodelavec mag. Iztok Petrič. Grafično oblikovanje zgibanke je zagotovil g. Stane Kočar, lektoriranje zgibanke pa ga. Nataša Spreitzer. Govor o veliki noči sta pripravila ga. Alenka Škamperle in mag. Iztok Petrič.Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujem za sodelovanje v svojem imenu in imenu Turistično dramske sekcije, ki deluje v okviru Interesnega združenja Naša Lavrica. Posebna zahvala za pomoč pri postavitvi razstave gre ga. Zmagi Sebanec, mag. Iztoku Petriču, g. Alešu Lapajne. Za pripravo kulturnega programa se zahvaljujem gospe Nini Kaufman iz Glasbene šole Grosuplje. Brez sodelovanja predsednika Društva upokojencev g. Jožeta Sebanca projekt ne bi zaživel v takšni meri,zahvla gre tudi g. Radu Kerin, ki je skrbel za ozvočenje. Zahvala gre Prostovoljnemu Gasilskemu društvu Lavrica, ki so nam posodili mize za razstavo. Zahvala tudi ravnatelju osnovne šole Škofljica g. Romanu Brunšku, ter ga.Heleni Tomšič, ga Veri Španovec iz vrtca Lavrica. Predsedniku Interesnega združenja Naša Lavrica g. Bojanu Božiču gre zasluga za podporo in omogočitev izvedbe te velikonočne prireditve, prve tovrstne na Lavrici.
Veseli nas, da se nas je toliko zbralo, da smo lahko dokazali, da s skupnimi močmi in sodelovanjem lahko dosežemo veliko. Upam, da se bomo čez leto dni spet zbrali in ravno tako zavihali rokave ter pripravili takšno ali pa še obsežnejšo razstavo.

Mojca Memon, Interesno združenje Naša Lavrica, vodja Turistično dramske sekcije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja