Arhiv

Več o tem

Župan g. Ivan Jordan se je končno postavil na stran svoje občine in v časniku Dnevnik tudi javno oznanil, da je proti t.i. južni trasi.  Pred tem se je na Lavrici ustanovila civilna iniciativa, ki se že združuje z enakomislečimi vzdolž celotne trase.

 (http://www.protijuznitrasi.si).

[framed_box]

Apel NINJA generaciji (No Income, No Jobs, no Assets), torej generaciji brez prihodkov, brez služb in brez premoženja. ZA VAS GRE. Pojdite VOLIT in IZVOLIT!
(BB/BB)

Domov

 

PRIJAVE

 • Nogometni turnir se bo pričel ob 9. uri v telovadnici OŠ Škofljica. Prijave – spreitzer.matjaz@siol.net Tri prvouvrščene  ekipe prejmejo medalje in pokale.
 • Košarkarski turnir se bo pričel ob 9. uri pred novim naseljem na Ogrinovi ulici. Prijave člani – andrej.nebec@siol.net, osnovna šola – slavkoduscak.solakosarke@gmail.com Tri prvouvrščene  ekipa prejmejo medalje in pokale.
 • Tekmovanje v namiznem tenisu se bo pričelo ob 9. uri v Kulturni dvorani na Lavrico. Prvi trije bodo prejeli pokale. Prijave: Franci Mačerol  – franci.macerol@gmail.com
 • Prijave za pohod na Lisičje in kolesarski izlet po Barju bodo  možne na dan prireditve. Vodja pohoda bo Ludvik Kastelic, kolesarskega izleta pa Franci Mačerol. Pri njiju boste pred pričetkom aktivnosti prejeli bon za hrano.

AKTIVNOSTI ZA OTROKE ob 16,30 uri
vodene-

 • Od 16,30 do 17,00  – Prikaz borilnih veščin – TAEKWONDO KLUB TANG
 • Od 17,00 do 17.30 – Uprizoritev otroške dramske igre – MLIN ZA KNJIGO v izvedbi DRAMSKE SKUPINE IVANA OGRINA
 • Od 17,30 do 18,00 – ZUMBA ZA DEKLETA IN ŽENE – PROSTYLE

Ostale dejavnosti (ustvarjalne delavnice, pravljice s potujočo knjižnico, napihljiv grad – tobogan) se bodo dogajale skozi celoten čas namenjen otrokom.

Prosimo starše, da poskrbijo za varnost svojih otrok! Vse aktivnosti so na lastno odgovornost in organizator za njih ne prevzema nikakršne odgovornosti.

Foto galerija dosedanjih praznovanj – – https://www.flickr.com/photos/lavrica/sets/

AKTIVNOSTI ORGANIZIRAJO:

IZ NAŠA LAVRICA, DU LAVRICA, PGD LAVRICA, MTB LAVRICA KLUB, DPM LAVRICA, KD SLAVKO DUŠČAK, DRAMSKA SKUPINA IVANA OGRINA, ZB NOB LAVRICA, PROSTYLE in TAEKWONDO KLUB TANG.

 

ANDRAŽ ZAJEC IME LAVRICE PONESEL V SVET

Olimpijske igre v Sochiju.

Hokejska tekma med Slovenijo in Slovaško.

Odprtje dodatnega voznega pasu rekonstruirane ceste G2 – 106/0261 Škofljica – Rašica

Svečanega odprtja rekonstruirane ceste, so se na Pijavi Gorici udeležili minister Omrzel, direktor DRSC g. Ficko, župan občine Škofljica g. Jordan, dva poslanca in poslanka, vsi okoliški župani, nekaj občinskih svetnikov in krajanov. Po kratkem kulturnem programu, nagovoru župana in ministra ter uradnemu odprtju, je sledil prijetnejši del, druženje ob prigrizkih in pijači. Župan je vse navzoče povabil v “Skedenj” v katerega pa samo nekaj dni pred tem ni dovolil vstopiti KUD Pijava Gorica, ki je v njem želelo organizirati večer pevskih zborov. Vzrok naj bi bilo uporabno dovoljenje, katerega ta skedenj nima. Več kot očitno gre zopet za dvojna merila.

 

Kot predsednik Občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, težko komentiram strokovna stališča o upravičenosti rekonstrukcije te ceste. Ker pa sem že po dolžnosti varuh najbolj ranljivih skupin v cestnem prometu kot so ostareli, otroci in kolesarji, pa lahko mirno povem, da se bo varnost na Pijavi Gorici s tem posegom močno poslabšala. Ironija je, da je prav Pijava Gorica kolateralna škoda tega projekta, zato apeliram na občino in DRSC, da realizirata vsaj kakšnega od mnogih predlogov, ki smo jih predlagali  za povečanje varnosti v tem kraju.– Bojan Božič, predsednik OSPV ŠKofljica

 

IZŽREBANI UMETNIŠKI SLIKI

V dvorani na Lavrici, je Bojan Božič  izžrebankama g. Silvi Mrazič in Ani Udovič izročil umetniški sliki z motivom dvorca Lisičje. Namen izdaje zgibanke je bil, kot zatrjuje Božič dosežen, odziv pa nad pričakovanji. Kot zatrjuje, bodo podobne akcije še ponovili, saj je javnost o delovanju občine povsem neinformirana, oziroma je informirana pristransko.

Tretjo nagrado, lesorez Dvorca Lisičje bo po pošti prejel g. Janko Pavlič.

VEČ INFORMACIJ

Knjiga
CERKEV SV. URŠULE V LANIŠČU

na voljo po promocijski ceni – 10€

Naročilo na tel. 041 868 180 (Iztok Petrič) ali na domoznanska@gmail.com

[blockquote cite=”Mag Iztok Petrič”]Občina Škofljica obsega del slovenskega ozemlja, ki ni prav gosto posejan s kulturno dediščino. Zato se raziskovalcu in popotniku lahko prvi hip zazdi, da je to prostor, ki nima česa pokazati. Vendar, če bosta odprla oči in srce, ne bosta razočarana. Presenečena bosta. Tako je ključno poslanstvo knjižne zbirke, ki smo ji v Domoznanski sekciji Interesnega združenja Naša Lavrica dali naslov »Z naših poti«, občane in širšo slovensko javnost seznanjati z izročilom našega prostora in ga tako narediti bolj prepoznavnega. Prvi zvezek je posvečen na videz skromni, odmaknjeni in nepomembni cerkvici sv. Uršule v Lanišču. A ko bosta, draga bralka in bralec zgolj prelistala v rokah držečo knjigo, vaju bo vsebina zagotovo zadržala v podrobnejšem prebiranju, verjetno pa vama tudi vzbudila željo, da bi si cerkvico ogledala. [/blockquote]

Vabimo vas na predavanje

Pomembnost trajnostne lokalne samooskrbe, dostop do doma pridelane ekološke hrane in strupi v hrani ter njihov vpliv na zdravje

Predava Anton Komat

V soboto 30.11.2013 ob 18:00 uri v Kulturni dvorani na Lavrici

Ne zamudite zanimivega pogovora z aktivistom in okoljevarstvenikom, ki pravi, da se podoben zlom kot na finančnih trgih lahko dokaj hitro obeta tudi na prehranskem trgu, zato je samooskrba za Slovenijo izjemnega pomena. »Ko pade prehrana, pride do razpada države in tega si normalna država ne sme privoščiti. Poceni hrano pa posledično hudičevo drago plačujemo z zdravjem« pravi gospod Komat.

»Mož, ki je postal sinonim za sobivanje z naravo. Agens movens vseh velikih naravovarstvenih akcij zadnjih 20 let, pisec različnih knjig o ekologiji, ki kot predavatelj, kolumnist in avtor televizijskih oddaj vodi svoj osebni projekt ekološkega opismenjevanja. Medtem ko sta politika in gospodarstvo ob svoji krizi obupana, jo on jemlje kot priložnost za pohod simbiotskega človeka, ki bo za svojega zaveznika na zemlji spet vzel naravo.« (Mladina 2009)

VSTOPNINE NI!

Informacije: zdruzenje@lavrica.eu ali na tel. št. 041 550-727 (Bojan Božič)

INTERESNO ZDRUŽENJE NAŠA LAVRICA – debatna sekcija

OBČINSKE  SVETNICE IN SVETNIKE SMO ZAPROSILI, DA NAM ODGOVORIJO NA NEKAJ VPRAŠANJ, KI NAJBOLJ ZANIMAJO NAŠE OBČANE.  ROK ZA PREJETE ODGOVORE JE BIL 7. SEPTEMBRA 2012

Ker do zahtevanega datuma nismo prejeli odgovorov občinskih svetnic in svetnikov na zastavljena vprašanja,  smo se odločili, da na predlog predsednika KS Pijava Gorica, vprašanja postavimo še predsednikom krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Prav tako na njegov predlog dodajamo še vprašanje:

 Kaj menite o podelitvi statusa pravne osebe lokalnim skupnostim?

Ker ne posredujemo kontaktnih naslovov vseh predsednikov ožjih lokalnih skupnosti, vas naprošamo za pomoč.

Na vprašanja je prvi odgovoril odgovoril Franci Pavlinjek, predsednik KS Pijava Gorica. Za njim se je oglasila svetniška skupina Neodvisne liste Naša Lavrica (Bojan Božič, Nataša Spreitzer in Iztok Petrič).

 ODGOVORI  na zastavljena vprašanja

 

KAJ SE DOGAJA V KRAJEVNI SKUPNOSTI PIJAVA GORICA IN DRENIK V LETU 2012

Kar nekaj časa je minilo od našega zadnjega prispevka z zbora krajanov, ki smo ga imeli jeseni 2011. V tem času, lahko rečemo, se je zgodilo veliko po eni strani oz. nič po drugi strani in ta nič na drugi strani nas čedalje bolj skrbi.

[button size=”medium” link=”http://www.lavrica.eu/?p=1838″]celoten prispevek[/button]

Intervju z Bojanom Božičem o resničnih razlogih za odstavitev z mesta podžupana.
Natančni opis trenutnega dogajanja v občini in občinskemu svetu.

[button size=”medium” link=”http://www.lavrica.eu/?page_id=1536″]intervju[/button]

SALONSKI (BIG) BAND LAVRICA

Lavrica  v zadnjih letih s priseljevanjem  dosega očitne presežke, ki ob infrastrukturi išče tudi socialno noto. To niso samo potrebe in želje otrok, temveč tudi velikega dela odraslih prebivalcev, ki želijo tudi kvalitetno preživljati prosti čas.

Z mislimi na te želje in potrebe, predstavljam idejo o organiziranju glasbenega sestava na Lavrici. Ideja je ustanoviti Salonski (big) band Lavrica, v katerem bi bili zbrani amaterski glasbeniki, ki so bodisi že sodelovali v kakršnih koli glasbenih zasedbah oz. bodo to prvič. Projekt je v začetni fazi fokusiran na 1 koncert v mesecu septembru. Nato bi se glede na želje in izkušnje tega prvega koncerta skupaj odločili, kako naprej.

Band bi za prvi koncert pripravil skladbe:OYE COMO VA (Puente/Santana), BILLIE JEAN (Michael Jackson), POGUM (Prizma) ter še kakšen evergreen ali dva.

V zasedbi naj bi bili naslednji inštrumenti:

 • PIHALA (SAKSOFONI, KLARINETI, FLAVTE)
 • TROBILA
 • VIOLINE
 • KITARA – je že zasedena J- Bogdan, lahko je še eden
 • KLAVIATURA
 • BAS KITARA ali ELEKTRIČNI KONTRABAS
 • BOBNI– so že zasedeni J -Dalibor

Veseli  bomo tudi kakšne organizacijske pomoči, če je kakšen aranžer(ka), …

Kot sem omenil, je cilj koncert v mesecu septembru (Občinski praznik 14. 9. 2013????), za to pa bi potrebovali okoli 5 vaj. Za sestanek in razdelitev not bi se dogovorili do konca junija. Z vajami bi začeli nekje proti koncu avgusta. Urnik vaj bi dogovorili skupaj.

Vašo pripravljenost z osnovnimi podatki (ime in priimek, inštrument, kontakt: mail & mobilni telefon) mi prosim sporočite na mail franci.krevh@gmail.com ali pa me pokličite na 041 41 98 92.

 

V upanju na uspešen začetek, vas pozdravlja novopečeni dirigent

Franci Krevh

akad. glasbenik, prof.tolkal

NOVINARSKA KONFERENCA NA LAVRICI

Civilna iniciativa Lavrice proti obvoznici in štiripasovnici, je gostila novinarje iz najbolj odmevnih slovenskih medijev na svoji
1. novinarski konferenci. Po številnih  odzivih sodeč je bila uspešna, več o njej pa, ko končamo z zbiranjem informacij.

Ste kdaj pomislili, da bi izdelali družinsko drevo? Niste bili gotovi, da boste to znali ali zmogli storiti? Da? Potem se vam ponuja idealna priložnost!

 Udeležite se tečaja izdelave rodovnika,

Kjer boste:

 •  spoznali vire, iz katerih lahko črpate podatke o svojih prednikih
 • se naučili branja stare nemške pisave (gotice), v kateri so zapisani podatki
 • obiskali arhiv
 • izvedeli še mnogo drugih uporabnih podatkov.

 Prvo srečanje, ki bo potekalo v OŠ Škofljica,

Bo v četrtek, 25. aprila 2013, ob 18. uri.

 Kotizacija: 20 evrov na osebo.

Dodatne informacije in prijave do 20. aprila 2013 po telefonu 031 772 962 (Nataša), 041 868 180 (Iztok) ali elektronski pošti domoznanska@gmail.com

 Tečaj organizirajo in vodijo člani Domoznanske sekcije Interesnega združenja Naša Lavrica.

Velikonočna razstava s kulturnim programom in predstavitvijo zgibanke »Izbor jedi in običajev ob veliki noči na Lavrici in Orlah«

Popoldne, 24.3.2013, na cvetno a s snegom pobeljeno nedeljo, smo v okviru Interesnega združenja Naša Lavrica –Turistično dramske sekcije pripravili velikonočno razstavo, ki ji je sledil kulturni program. Rdeča nit je bila predstavitev zgibanke izbora receptov jedi in običajev ob veliki noči na območju Lavrice in Orel. Namen, ki smo ga želeli doseči je bil povezovanje ljudi na lokalnem nivoju ter popis in s tem ohranitev dediščine, na tem območju značilnih starih jedi in običajev ob praznovanju velike noči. K sodelovanju smo povabili krajanke in krajane Lavrice in Orel. Priznati moramo, da so bili prvi koraki k projektu nekoliko strmi, vendar pa smo kljub temu uspeli pritegniti večje število krajank in krajanov ter društev k sodelovanju.

[blockquote]Čeprav se je sodelovanju odreklo Turistično društvo Lavrice, ki je svojo tradicionalno izdelavo butaric preselilo na Škofljico, so na Lavrici s sodelovanjem Orel uspeli pod streho spraviti dobro obiskano, praznično prireditev. Pogrešali so tudi mladinski pevski zbor Čebelce, ki bi s širokim izborom tematskih pesmi, zagotovo popestrili prireditev.[/blockquote]

CEL ČLANEK

NOVINARSKA KONFERENCA NA LAVRICI

Civilna iniciativa Lavrice proti obvoznici in štiripasovnici, je gostila novinarje iz najbolj odmevnih slovenskih medijev na svoji 1. novinarski konferenci. Po številnih  odzivih sodeč je bila uspešna, več o njej pa, ko končamo z zbiranjem informacij.

Predavanje o triletnem življenju, poučevanju otrok in vodenju projektov  v vzhodni Afriki,

 

V dvorani na Lavrici smo bili deležni vrhunskega potopisnega predavanja Jane Dular, ki nas je na svojevrsten način popeljala na drugi, nam neznani kontinent.

Čeprav je bil namen predavanja predvsem humanitarni, nam je razloge zanj Jana povsem nevsiljivo predstavila z lastnimi, praktičnimi primeri. V uri in pol dolgi predstavitvi nam je s pomočjo fotografij in kratkih filmov doživeto in brez stereotipov predstavila svoje delo v vzhodni Afriki.

Podrobno je opisala, kako je v Tanzaniji pomagala pri izgradnji šole za masajske otroke. Opisala nam je, kako je v Ugandi z nakupom sto kokoši in izgradnjo kokošnjakov v petih vaseh pomagala pigmejskemu plemenu Batwa, da so z jajcem dnevno otroci zadostili potrebe po beljakovinah, starejši pa so se naučili, kako lahko z delom in prodajo celo kaj zaslužiš

cel članek

več o predavanju

V OBČINSKEM SVETU SO SE  ODLOČALI O PREDSTAVNIKIH SVETA JAVNEGA ZAVODA VRTCA ŠKOFLJICA

Po dramatičnem glasovanju za za predstavnike v Svet javnega zavoda vrtca Škofljica so bili med štirimi kandidati izbrani trije. V prvem krogu sta bila z 9 glasovi izbrana Janez Zagorc (SDS) in Jožef Rojc (Desus). Maja Novak (Neodvisna lista Moja občina) in Nataša Spreitzer (Neodvisna lista Naša Lavrica) pa sta dobili po 8 glasov, tako da je bil potreben drugi krog volitev. V “ponovljeni seriji” je 8 glasov dosegla Nataša Spreitzer in se pridružila Janezu Zagorcu in Jožefu Rojcu, Maji Novak pa z 7 glasovi to ni uspelo.

[framed_box] Lavrica je z Natašo Spreitzer dobila svojega predstavnika v Svetu javnega zavoda vrtca [/framed_box]

 

vas vabi na 

ORGANIZIRANO VADBO ZA ŽENSKE

ki bo vsako sredo od 21,00 do 22,00 ure v Domu krajanov na Lavrici.

Voditeljica je izkušena INŠTRUKTORICA z dolgoletnim vodenjem različnih skupin.
VADBA PRIMERNA ZA VSAKO (posebno ob bolečinah v hrbtenici, ramenskem obroču, po porodu), sledimo zmožnosti posameznika.
    Prinesi s sabo: športno opremo, armaflex in brisačo, vodo.
 
DEJAVNOSTI SEKCIJE : VADBA ZA ŽENSKE
– vadba joge in pilatesa – globinske tehnike sproščanja, hipnoza – boljše zavedanje svojega telesa in uma – druženje in širjenje socialne mreže z ostalimi udeleženkami – vadba za mamice z dojenčki, babyhandling, podpora, druženje
 
Prijave do zapolnitve skupine 040/523-537
 
VABILO
 
 
 

OBČINSKE  SVETNICE IN SVETNIKE SMO ZAPROSILI, DA NAM ODGOVORIJO NA NEKAJ VPRAŠANJ, KI NAJBOLJ ZANIMAJO NAŠE OBČANE.  ROK ZA PREJETE ODGOVORE JE BIL 7. SEPTEMBRA 2012

Ker do zahtevanega datuma nismo prejeli odgovorov občinskih svetnic in svetnikov na zastavljena vprašanja,  smo se odločili, da na predlog predsednika KS Pijava Gorica, vprašanja postavimo še predsednikom krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Prav tako na njegov predlog dodajamo še vprašanje:

 Kaj menite o podelitvi statusa pravne osebe lokalnim skupnostim?

Ker ne posredujemo kontaktnih naslovov vseh predsednikov ožjih lokalnih skupnosti, vas naprošamo za pomoč.

Na vprašanja je prvi odgovoril odgovoril Franci Pavlinjek, predsednik KS Pijava Gorica. Za njim se je oglasila svetniška skupina Neodvisne liste Naša Lavrica (Bojan Božič, Nataša Spreitzer in Iztok Petrič).

 ODGOVORI  na zastavljena vprašanja

 

KAJ SE DOGAJA V KRAJEVNI SKUPNOSTI PIJAVA GORICA IN DRENIK V LETU 2012

Kar nekaj časa je minilo od našega zadnjega prispevka z zbora krajanov, ki smo ga imeli jeseni 2011. V tem času, lahko rečemo, se je zgodilo veliko po eni strani oz. nič po drugi strani in ta nič na drugi strani nas čedalje bolj skrbi.

[button size=”medium” link=”http://www.lavrica.eu/?p=1838″]celoten prispevek[/button]

OBISK SPLETNEGA PORTALA SKOKOVITO NARAŠČA (oktober 2012)

Kot je videno na grafu, obiskanost spletne strani zelo skokovito narašča. V celotnem letu je bila stran deležna 36.924 obiskov, torej je povprečje mesečnega obiska 3077.

Najnižja obiskanost je bila oktobra 2011 (966 obiskov), najvišja pa september 2012 (5223 obiskov).

Stran je bila tri in pol krat več obiskana septembra 2012, kot septembra 2011.

 

 

 ŽUPAN IVAN JORDAN PO ODSTAVITVI PODŽUPANA BOJANA BOŽIČA

 

BREZPLAČNO OSNOVNO ŠOLANJE NAŠIH OTROK

 Vse to so stroški, ki avtomatično in neplanirano bremenijo družinski proračun in pri tem ni več pomembno ali to družina zmore ali ne. Koliko bodo znašali tovrstni stroški za posameznega otroka, starši žal ne vemo. Pri tem se človek vpraša, kako v družinah, kjer imajo dva, tri ali celo več šoloobveznih otrok in bodo vsi ti otroci prejeli mesečne položnice. Res je, da šola pomaga socialno ogroženim otrokom, da se lahko udeležijo vseh aktivnosti, ki jih organizira šola. In prav je tako. Vendar bodimo pošteni in si priznajmo, da je vedno več takšnih, ki niso še na robu preživetja, da bi se lahko uvrstili v take in drugačne cenzuse za morebitno finančno pomoč. Številne družine le s težavo iz meseca v mesec poravnavajo obveznosti in poskušajo preživeti spet nov mesec.

[blockquote cite=”Mojca Brkinjač”]Ob prebiranju mojih zapisanih besed si marsikdo izmed vas misli svoje in me na glas ali v mislih nekam pošilja, ker ve, da je prevoz otrok od vrat do vrat najbolj preprost in »najmanj nevaren« za naše otroke[/blockquote]

[button size=”medium” link=”http://www.lavrica.eu/?p=1806″]Preberi več…[/button]

[framed_box

DAN LAVRICE 2012

Praznovanje krajevnega praznika  je v celoti uspelo. Cela paleta dogodkov, vrhunska osrednja kulturna prireditev, dobra glasba skupine Objem, dobra kulinarična ponudba, ugodne cene, dobro vreme in masovna udeležba so pripomogli, da so organizatorji pod streho spravili, po mnenju mnogih, najboljšo prireditev dosedaj. poročilo sledi.

[framed_box]
Posebna pohvala gre zvestim sponzorjem – donatorjem, brez katerih prireditve zagotovo nebi bilo. OBČINA ŠKOFLJICA, KRIŽMAN D.O.O, PROMES D.O.O, KMC moto navtika, SBS Lavrica, Gostilna STRAH, hotel GRANDVID, Vulkanizerstvo Zajec d.o.o, Steklarstvo GLASCO, Avtoservis KROŠELJ s.p., Gostilna PETKOVŠEK, TEMA d.o.o., GRATAL d.o.o, Prevozi NERED d.o.o., T-PIRC transport, Avtocenter ŽGAJNAR, Štedilniki FURLAN, Pekarna PEČJAK, Klima KUPLJENIK, Transporti MAVER, Veterinarska ambulanta MAX, Avtoprevozništvo URŠIČ.
[/framed_box]

ČEMŠENIŠKA GRAJSKA POT po zaledju Lavrice v svoji regiji dosegla drugo mesto

Turistična zveza Slovenije, v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje, pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS, dr. Danila Turka in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo RS – Direktorat za turizem, je objavila tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna v letu 2011 – tekmovanje za najboljšo tematsko pot v letu 2011.

Na 14 Območnih enotah ZGS se je na razpis pravočasno prijavilo 89 poti. Čemšeniška grajska pot je na območju Ljubljanske regije, v najštevilčnejši enoti, kjer je bilo prijavljenih kar 10. poti,  dosegla 2. mesto. Pred njo je bila le Blagajeva tematska pot.  Pijavška barjanska pot je dosegla 5. mesto.

Skupna zmaga je odšla v Škocjan z Učno potjo Škocjan.

[button size=”medium” link=”http://www.zgs.gov.si/fileadmin/zgs/main/img/NOVICE_2011/PRAH_naj_pot/POROCILO.pdf”]Poročilo komisije[/button]

 OPIS POTI – SPLETNI PORTAL GREMO NA POT, KOLESARSKI PORTAL RIDE WITH GPS

FOTO UTRINKI S POHODA

Click to play this Smilebox slideshow

V  AKCIJI – KOLESARIMO V TROJE

SO OBČINSKE BARVE ZASTOPALI ČLANI IZ NAŠA LAVRICA

več o tem…

Skrivna učinkovina zanosa in žalosti

črnilo na prstih Peter Semolič

Pesniški bralci so le redke slovenske pesnike zadnjih dvajsetih let sprejeli s toliko enotnega odobravanja kot Petra Semoliča, enako pa bi lahko dejali za kritiško recepcijo in odzivnost drugih avtorjev. Predvsem med pesniki mlajših generacij velja za enega bolj vplivnih, saj se mnogi v svojem delu približujejo in oddaljujejo njegovemu vplivu ali pa se mu poklanjajo – neposredno ali v obliki prečrpavanja avtorjevih verzov skozi svoj pesniški organizem.

CEL ČLANEK

 [blockquote cite=”Bojan Božič”]Ponosen sem na Petra, kot krajana, znanca ali prijatelja. Prinaša v to našo, kulturi ne najbolj naklonjeno občino, žarek upanja in jasno sporočilo, da je kultura bolj pomembna, kot si to nekateri mislijo. S svojimi preroškimi mislimi: “To je dežela, ki smo jo iskali. Tu se hočemo naseliti. Pojdi povedat kraljici, da smo utrujeni od potovanja skozi menjave časov, da sprejemamo ptičje petje za himno in češnjev cvet za grb” nam nehote riše tudi našo lastno prihodnost. Peter Semolič, je poleg zvenečih priznanj in nazivov tudi eden od dveh častnih krajanov Lavrice, saj mu je Krajevna skupnost Lavrica, na predlog naše neodvisne liste, v prejšnjem mandatu podelila najvišje krajevno priznanje, Častni znak Lavrice.[/blockquote]

NA LAVRICI IMAMO KAR NEKAJ MARKANTNIH OSEB NA PODROČJU UMETNOSTI IN KULTURE 

Ena od njih je gotovo oseba, ki je kot del ritem sekcije prispevala k veličini Stingovega koncerta v Ljubljani. Stinga verjetno ni potrebno pretirano predstavljati, vprašanje pa je, če poznate osebo na fotografiji v ozadju?

odgovor

Na čudovito, s soncem obsijano oktobrsko soboto, se je na igrišču pred osnovno šolo na Škofljici zgodil eden večjih športnih dogodkov v zadnjem času, občinsko prvenstvo v ulični košarki. V treh različnih kategorijah se je zbralo kar 16 ekip, ki so se potegovale za skupno zmago in naziv občinskega prvaka. Če so se v najmlajših kategorijah pomerili zgolj košarkarji Škofljice in Velikih Lašč je bila sestava članskih ekip bolj raznolika. V skupini od 1 do 5 razreda je prvo mesto pripadlo Škofljici, ki so v svoji kategoriji  postali tudi  občinski prvaki. Medalje in pokale jim je podelil vsem znani Raša Nesterovič, za mnoge najboljši slovenski košarkar vseh časov. V drugi starostni skupini je slavila ekipa iz Velikih Lašč, občinski prvaki pa so postali Škofljičani. V elitni, članski ekipi, pa je zaradi ugodnejšega seštevka zadetih košev in tesne zmage v finalni tekmi slavila ekipa iz Pijave Gorice, ki so s to zmago postali tudi občinski prvaki.

Click to play this Smilebox slideshow

POZITIVNA SLOVENIJA NA ŠKOFLJICI USTANAVLJA SVOJ OBČINSKI ODBOR

V časih vseslovenskih demonstracij, naperjenih tudi proti ljubljanskemu županu in predsedniku PS Zoranu Jankoviču, le-ta ustanavlja v naši občini svoj občinski odbor. Kot smo zapisali že pred letom, bo naš župan Ivan Jordan, po vsej verjetnosti močno vpet v delovanje omenjenega odbora. Vprašanje je le, ali bo vodenje prevzel takoj, ali pa bo počakal na lokalne volitve, kjer se bo kot kandidat Pozitivne Slovenije potegoval za svoj drugi mandat.

Kot je na Proslavi na Orlah dejal Zoran Jankovič, je občina Škofljica sicer formalno samostojna, vendar pa je vsebinsko z Ljubljano zelo povezana. To se zelo dobro vidi z vsilitvijo Lekarne Ljubljana v občino, zahtevami po izgradnji parkirišča na Glineku in popuščanju raznih holdingov (beri lobijev) v Lasti Ljubljane. Smo res vsaj še malo samostojni?

Letaki po odstopu Jankovića se pojavljajo ob demonstracijah širom po Sloveniji.

V Pozitivni Sloveniji že napovedujejo boj za svetniška mesta in županski stolček.

V Kulturnem domu na Škofljici (četrtek, 6.december) je potekal ustanovni zbor članov Občinskega odbora Pozitivne Slovenije. Zbrani člani so sprejeli pravilnik delovanja odbora, izvolili vodstvo odbora ter pričeli s postopki priprave pozitivnega programa za Občino Škofljica. Zbora sta se udeležila predsednik PS Zoran Janković in generalni sekretar Vasja Butina. Zbranim je dobrodošlico v občinski politični prostor izrekel tudi Ivan Jordan, župan občine Škofljica.

več o tem

TUDI V NOVI SLOVENIJI SO ŽE PRIČELI S KAMPANJO ZA LOKALNE VOLITVE

Na 6. kongresu Nove Slovenije je predsednica Ljudmila Novak zbrane nagovorila:

“Strokovnjaki pravijo,  da se kampanja za naslednje volitve začne že prvi dan po volitvah. To moramo imeti ves čas pred očmi. Kmalu bodo pred vrati nove lokalne volitve in najboljši odbori imajo že pripravljene kandidate za svetnike in župane, ki jih posredno že promovirajo po terenu. Če do sedaj še niste mislili na to, vas lepo prosim, da začnete z aktivnostmi.
Težko smo si prigarali vrnitev v parlament, in tudi obstanek ni samoumeven, saj se politična situacija v Sloveniji zelo hitro spreminja, skupaj z aktualnim dogajanjem. Zato ne smemo zaspati, pač pa znova zgrabiti vsak na svojem in za uspeh narediti vse, kar je v naših močeh. Več  pa tudi Bog od nas ne zahteva, kaj šele, da bi to smela predsednica…”

 

DRAMSKA SKUPINA KUD PIJAVA GORICA NA LAVRICI NAVDUŠILA

Click to play this Smilebox slideshow

 

 

Brez velikih besed, pametnih govorcev in političnih debat, smo se na Pijavi Gorici na praznični prvi maj podali na pohod po Pijavški poti, je zapisal Franci Hrastar. Kar 45 udeležencev se nas je udeležilo tega pohoda, ki je minil v zadovoljstvo vseh in tudi zaključek pri našem kulturnem domu – je bil primeren temu prazniku – sam predsednik KS Franci Pavlinjek nas je postregel z izvrstnim golažem.

Bilo je lepo, saj nas je tudi vreme obdarilo z vso svojo lepoto – še sreča, kajti proti večeru ja naše območje doseglo hudo neurje, ki je postreglo predvsem z močnimi strelami – bi rekel – s pravim poletnim treskanjem! Fotoreportaža sledi!


[framed_box]
Na pohodu ni bilo opaziti župana, sta se ga pa udeležila občinska svetnika Bojan Božič in Peter Pal, Predsednica KUD Pijave Gorice, nekaj članov old timer društva, Predsednik in bivši predsednik KS Pijava Gorica – Franci Pavlinjek in Andrej Ciber in mnogo krajank in krajanov vseh starosti.
[/framed_box]

[blockquote cite=”LEKARNA ŠKOFLJICA”]Bojan Božič: “Ta projekt, je od samega začetka povsem samostojen projekt župana Ivana Jordana. V naši neodvisni listi smo temu projektu ves čas nasprotovali, saj menimo, da ni racionalno menjati dobrih stvari. Tudi kot podžupan nisem imel nikakršne možnosti soodločanja, zato ne prevzemam nikakršne odgovornosti za nastalo situacijo. Bom pa v kratkem na župana naslovil apel, po povrnitvi lekarne v prvotno stanje. Menim, da se je motiti človeško, da z napakami ni nič narobe, če jih seveda priznaš in jih kasneje tudi popraviš.”http://www.lavrica.eu/?p=1028 [/blockquote]

[framed_box]
Gre za resnične informacije? Je župan upošteval apel Bojana Božiča? Se bo lekarna preselila v “Blatnikovo stavbo” na Lavrici? Počakajmo! http://postenabaraba.blogspot.com/2012/02/zupan-obcine-skofljica-g-ivan-jordan-bo.html
[/framed_box]

DOLENJSKA CESTA OD LAVRICE DO ŠKOFLJICE BO POSTALA TRIPASOVNICA

[blockquote cite=”Dnevnik”]Ta po besedah direktorja Direkcije RS za ceste (DRSC) Gregorja Ficka predvideva razširitev obstoječe ceste na relaciji Lavrica-Škofljica na tri vozne pasove, s tem da bi se prometni režim na petkilometrskem odseku spreminjal s pomočjo talne elektronske signalizacije. “V času prometnih konic bi se pasovi obračali. Zjutraj bi vozniki vozili po dveh pasovih iz smeri od Kočevja proti Ljubljani, popoldne, ko gredo ljudje iz služb, pa bi bila odprta dva pasova proti Kočevju,” je pojasnil Ficko. To bi bila prva tovrstna prometna rešitev pri nas, sicer pa sistem že dolgo s pridom uporabljajo v ZDA. Ficko meni, da bi spremenljivi režim voznikom na začetku morda povzročil nekaj preglavic, vendar poudarja, da smo prav tako nekoč zgradili prvo krožišče, danes pa je to nekaj povsem običajnega. [/blockquote]

[button size=”medium” link=”http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042512637″]članek[/button]

ŽUPANI O PROMETNI PROBLEMATIKI TOKRAT NA BLOKAH

Z nasmehom na obrazu je “škofljiški župan vseh županov”, kot se sam rad poimenuje, ostal skrivnosten o čem se z njim župani niso strinjali….

[button size=”medium” link=”http://www.zelenival.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2870:upani-o-prometni-problematiki-tokrat-na-blokah&catid=2:lokalno&Itemid=7″]Več o tem…[/button]

Naš župan svojih načrtov okoli gradnje tripasovnice na Dolenjski cesti ne namerava deliti z nikomer. Niti z občinskim svetom ne. Še manj pa s prizadetimi krajani. Kako bodo otroci prečkali že sedaj nevarno, dvopasovno Dolenjko ga ne zanima? Kje bodo hodili pešci in kje se vozili kolesarji? Se bodo odzvali pristojni za varnost v prometu v občini? Kaj pravi na to Krajevna skupnost Lavrica? Pa četrtne skupnosti na Škofljici?

[framed_box rounded=”true”]
Naš bivši župan, g. Boštjan Rigler je novi vršilec dolžnosti prvega moža direktorata za infrastrukturo na ministrstvu, ki ga vodi Zvonko Černač.

Dnevnik 3.4.2012
[/framed_box]

NA ŠKOFLJICI BODO POVEČALI IN POSODOBILI KULTURNO DVORANO

Pred dvema letoma si je kulturno dvorano na Škofljici ogledala inšpektorica in po določbi morajo tam urediti sanitarije. Župan Škofljice Ivan Jordan ob tem pove, da če bodo že delali, bodo naredili še par drugih stvari… Preuredili bomo steno in tako povečali dvorano.

Preuredili bodo tudi dostop v dvorano, dostop za invalide in okolico občinske stavbe oziroma kulturne dvorane. Tako bodo uredili brežino in ozelenili okolico. Bodo pa za društva uredili tudi poseben prostor. Župan Jordan pove, da so že vložili vlogo za gradbeno dovoljenje in takoj ko dobijo soglasje, bodo začeli z deli.

Vir: www.zelenival.com

Očitno drži rek – “Kar se hoče ni težko”. Renoviramo ogrevano in klimatizirano, dovolj prostorno in sodobno dvorano. Drugod pa temu ni tako. V dvorani na Lavrici pušča streha, vonja po trohnobi pa ne more odpraviti niti električno ogrevanje. Na Pijavi Gorici so z lastnim delom prenovili skedenj v prostor za druženje, pa nekih visokih sredstev niso bili deležni. Dvojna merila? Kje pa, potrebno je upoštevati prioriteto???

NA LAVRICI BI GRADILI NOV ŽELEZNIŠKI PERON

Na Slovenskih železnicah so že pred štirimi leti začeli pripravljati projekte za gradnjo novih postajališč na progah, kjer vozijo primestni vlaki v Ljubljano in iz nje. Tako je med predvidenimi novimi postajališči tudi na Lavrici. Pred tremi leti so bile izdelane idejne zasnove, pridobljeni projektni pogoji, vse so potrdili tudi pristojni na Škofljiški občini in na Slovenskih železnicah.

Predvidena je postavitev postajališča s peronom za nivojskim prehodom Vrečarjeva. DIIP je nato potrdilo tudi ministrstvo za promet, gradnja pa bi brez davka stala pol milijona evrov. Potem pa se je ustavilo.

Dela, še prej pa nadaljevanje projektne dokumentacije, je odvisno od denarja. Iz slovenskih železnic tako odgovarjajo, da ne morejo napovedati, kdaj se bodo dela sploh začela.

VIR – ZELENI VAL

[framed_box] GLASUJ ZA NAJ PESEM MARCA IN SI PRIIGRAJ KARTI ZA SMUČARSKE POLETE

Jutri, v soboto dne 16.3.2012 bomo izžrebali dve vstopnici za finale smučarskih poletov v Planici (nedelja 18.3.2012). Še je čas, da oddate svoj glas na http://www.lavrica.eu/?page_id=736

Karti sta odšli izven naše občine. Prejel jih je Boris Mohorič iz Rudnika. Naslednjo nagrado bomo izžrebali v petek 23.3.2012 in sicer kolesarsko podsedežno torbico. [/framed_box]

[framed_box] Kreatorji spletne strani LAVRICA.SI še naprej vztrajno in dobesedno kopirajo vsebino iz naše spletne strani. Očitno zaradi pomanjkanja kreativnosti ne znajo sami oblikovati in povzemati aktualnih novic iz dostopnih virov. Seveda jim tega, v dobro zainteresirane javnosti ne moremo zameriti. Bomo pa ukrepali, ko bodo posegli po naših avtorskih prispevkih.

Torej če želite prebrati še vroče novice, si poglejte našo spletno stran LAVRICA.EU, če pa ste kaj prezrli in bi si želeli še enkrat prebrati naše, že izbrisane prispevke, lahko to storite na LAVRICA.SI.

Uredništvo SPNL [/framed_box]

PRIROČNIK ZA DELOVANJE DRUŠTEV

V sklopu projekta »ZDOS – za boljše pogoje delovanja društvenega sektorja«, ki ga je financiralo Ministrstvo za javno upravo in se je sredi lanskega novembra zaključil, je Zveza društvenih organizacij Slovenije izdala Priročnik za delovanje društev: Kako ustanoviti in voditi društvo…
        Priročnik je namenjen vsem, ki želite na novo ustanoviti društvo, ter vsem, ki v društvih že delujete oziroma jih vodite. Zveza društvenih organizacij Slovenije upa, da vam bo priročnik v pomoč pri urejanju osnovnih dokumentov in razmerij v društvu ter da bo tudi s pomočjo tega priročnika delovanje vašega društva čim bolj uspešno in učinkovito.
[button size=”medium” link=”http://www.lavrica.eu/wp-content/uploads/2012/02/prirocnik_drustva.pdf”]PRIROČNIK[/button]

JE NA ŠKOFLJICI DOVOLJ PROSTORA ZA KULTURO?

Bomo kdaj v naši občini deležni česa podobnega? Je za kulturo dovolj interesa in političnega posluha?
Da za uživanje v operi ne potrebuješ glasbenega predznanja dokazujejo zadovoljni mimoidoči.

Lirični trenutki v mestu / Lyrical Minutes in the City from Bunker Ljubljana on Vimeo.

 

V LJUBLJANI ODPRLI PRVI BMX PARK, NA ŠKOFLJICI KLJUB ŽUPANOVI OBLJUBI ZA TOVRSTNI ŠPORT NI POSLUHA

 

PREKINJENO ZBIRANJE PETICIJ

 Na prošnjo razrešenega podžupana g. Bojana Božiča so pobudniki zbiranja peticije z zahtevo po preklicu sklepa o razrešitvi, to peticijo odstranili s spletnega portala www.peticije.org. Kot pravi Božič, sklep še ni pravnomočen, peticija pa nebi prinesla željenih rezultatov. Zagotavlja, da nas bo obvestil o vzrokih tega nepričakovanega županovega dejanja, vsem podpornikom pa se zahvaljuje za podporo. Pobudniki peticije sporočajo, da bodo nadaljevali z zbiranjem moralne podpore Božiču in seznanjali krajane na prelomljen županov predvolilni dogovor.